The Lagoon House, designed by Robin Payne, is perched at the entry to the main canal at Pacific Harbour on Bribie Island, designed to suit the owners desire to have a home with five star resort facilities, with a water view from every room in the dwelling.

Everything about this house echoes the owners wish, with lush designs that flow from the second floor to the basement. The building design reflects its subtropical location and allow for the provision of lush tropical gardens.

The home has been designed on a radius to allow transition from the street alignment to the canal frontage. This has the added benefit of visually shortening the passage from the garage to the main living areas.

This splay has allowed for the provision of a lagoon that wraps around three of the four guest areas and separates the home from the public parkland to the west. Each room has a private terrace overlooking the lagoon and passage beyond.

The living, kitchen, and entertaining areas are surrounded with frameless glass walls that slide away to remove the barrier between internal and external spaces. The lagoon at this edge invites you to grab a drink and slip into its cooling water.

Large cantilevers shield the lower floor and provide protection for the living spaces.

Cantilevered stairs lead down to the glass enclosed basement cellar from the large kitchen and butlers pantry.

The cellar is also serviced with a dumb waiter to the upper levels.

A glazed box breaks through the 2 storey spine of the home and houses the stair to the upper floor where the master suite resides.

The home was the recipient of the Australian New House of the Year 2017 – over $1 million at the National Association of Building Designers awards.

It was also recognised by the Building Designers Association of Queensland and the Queensland Master Builders Association as their 2017 House of the Year.

Readers also enjoyed this story about 2018 Bathroom Trends.

 

Share Button