With its cool, sleek exterior this sculptural Noosa home designed by Tim Ditchfield Architects, makes for a slick weekender.

Floor to ceiling glass panels shuttle back into allocated spaces at the push of a button, kitchen cabinetry disappears at a touch and the home operates on a full cbus system.

Despite the gadgetry indoors, it is the driveway that stands out as a feat of engineering. The underground four-vehicle carpark is set beneath the waterline of the moat-like Weyba Creek. There are storm water sheds, soak away pits, a holding tank and a plant room on the basement level that houses the pumps, back-up emergency generator and back-up battery power in case of a blackout. The plant room also contains other emergency essentials, such as the climate controlled wine storage.

Taking design cues from Brazilian modernist architecture, the building makes use of sweeping white planes, cantilevered concrete forms and precise pockets of greenery to great visual effect.

Where Brazilian modernism often uses organic lines, the architects have used landscaping to break up the harsh lines of this modernist home. Plants have been used wherever possible, softening both form and palette, while reinforcing the tropical, coastal locale.

Hard lines and surfaces have also been softened by application of texture, colour and pattern. Take for example the soft render finish on interior walls, or the tropical spectacular of Bisazza mosaic tiles carpeting the pool. Mosaics feature throughout the property. “The custom patterns which appear prominently throughout the house make a feature of green hued tiles which speak of a natural palette, rather than anything overtly ostentatious,” says Ditchfield.

The experience of arrival has been carefully considered. One travels over floating ‘stepping pads’ to cross the pond to the front door. Though the journey from gatehouse to door is a short one, it is transformative.

To the left is a luscious green outdoor meditation space and to the right a small island with a sculptural pandanus. Fine timber battening is also used in this space, providing depth and an ‘ethereal foil’ to the façade.

The ground floor is enshrined in moveable glass panels, 15 of which will slide away to completely remove the barrier between indoors and out. The living area features an open gas fireplace (the flue wall concealing the drop-down television) and moves seamlessly into the strikingly bare kitchen. In place of a traditional splashback, those in the kitchen can gaze out at a beautifully framed green wall, filled with exotic plantings. Four children’s bedrooms, a second living area and the master ‘retreat’ are located upstairs.

Ditchfield has designed a home that allows its residents to enjoy the natural beauty of Noosa from their own private gallery. Views of varying scales are offered through carefully composed moments within the building. However, with the glass panels ushered away, the ground living plane acts as a playground between indoors and out, allowing the family to enjoy the full splendor of the surrounds.

 

Share Button